Осинови, не купувай!

Кампания за осиновяване на кучета от ямболския приют

Това е инициатива, по която работих повече от година. Основната идея е да се разясни ролята на кучето в бита на човешката история, защото очевидно няма разбиране за връзката, която сме градили с него хилядолетия наред. Да си отговорим на въпроса защо сме отговорни към него, без значение дали сме собственици и почитатели на вида или ги мразим… Съжителството на кучетата и хората вероятно е подобрило шансовете за оцеляването им в ранните човешки групи и опитомяването на кучетата вероятно е било един от основните ключови фактори, подпомогнали за развитието на съвременните хора.

Кучетата като домашни любимци / Кучетата, използвани за работа / Спортни кучета и кучешки състезания / Кучетата като източник на храна

Според ДНК доказателства прародителите на съвременните кучета се отделили от другите видове вълци преди около 100000 години,[14][15] а били опитомени от тези вълци прародители преди около 15000 години.[16] Това датиране прави кучетата едни от първите видове, които са опитомени от хората.

По време на кампанията, надявам се първата от серия, посетителите имаха възможността да видят снимки направени в приюта на Ямбол пред фонове нарисувани от деца.

Стефан Каменов Фотограф
Снимка направена в приюта за безстопанствени кучета на град Ямбол


Класът на госпожа Йорданка Лесева от Иновативно начално училище „Св. св. Кирил и Методий“, клубът на госпожа Петя Русева от ПМГ „Атанас Радев“, Мая, Юлиян и Михаела са авторите на всички фонове с размери два на два метра. По коледното настроение, което създават, може да си направите извода, кога са рисувани и по кое време на годината са правени снимките.
Боите бяха осигурени от художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол.
В кампанията се включиха и деца от град Елхово, 5б клас ОУ „Паисий Хилендарски“ – Ивая Петрова, Тинка Чавдарова, Стефания Георгиева и Йоана Мунева с индивидуални рисунки.
Всички снимки в малките бели рамки бяха направени от клуба по фотография към ОДК – Ямбол, специално за случая. Освен тях, клубът изработи и дипляна, в която се описва как да създадем подходяща среда на домашния любимец, добавихме също есе и кратък разказ с автори Ивет и Станимир.
Колаж с размер 30 на 40 сантиметра ни показва различни домашни кучета и техните собственици, а между тях децата разположиха банковата сметка на приюта и надпис, с който подканят гражданите към отговорност.
На събитието раздадохме бланки „Златните правила на кучкаря“ или какво е длъжен да знае и прави всеки собственик на куче, бланки с история на кучето, развитие на породите, линия на агресията или как да разпознаваме поведението му, информационни табели и указания за почистване след домашния любимец.
Големият надпис „Осинови, не купувай“ е дело на д-р Маргарита Дончева – калиграф.

И не на последно място, под формата на картички, представихме етюди с кучета, заснети от мен, в различни точки на града, по различно време в продължение на повече от година, които ни показват начина, по който съжителстваме с тях.
Заедно с Виктор Саваков направихме и кратък осведомителен филм, съвместно с МВР, клиника „Приятели“ и Светла Хаджиева с нейния предан асистент Рока.
Разбира се, всичко това бе материализирано с подкрепата на общината, за което сме безкрайно благодарни!

Освен събраните, близо 1200 лева по време на кампанията, приютът получи и дарение под формата на дървени къщи от местния клуб Inner Wheel Club – Yambol.

Благодарности и на всички, които се включиха и подкрепиха каузата, специално на Превантивно-Информационен Център Ямбол, както и на всички медии, които ни отразиха!

Стефан Каменов Фотограф

Radio 999 BG БТА БНР yambol.bg netnews.bg delnik.net sliven-news.com utroruse.com radio999bg.com ТВ „Диана“- Ямбол

Серия в черно-бяло събирана от 2012 година до сега… Снимките, които поставиха началото на кампанията.